Check-Up Nedir?
Check-up, herhangi bir sağlık probleminiz olmadan genel bir sağlık taramasıdır. Bu taramanın amacı; hastalıkları henüz belirti vermeden once erken dönemde teşhis ederek hastaları olumsuz sonuçlarından korumaktır. Bu hizmet kapsamında; hastaların detaylı muayeneleri, birçok tahlil ve tetkikler yer almaktadır.
Check-Up İçin Yaş Sınırı Var mı?
Check-up herhangi bir şikayeti olsun ya da olmasın her yaş grubuna yapılabilir. Herhangi bir yaş sınırı bulunmamakla birlikte obezite, kalp, karaciğer, şeker, diabet gibi metabolik ve otoimmün hastalığı olanlar 40 yaşından sonra yılda en az bir kez düzenli olarak check-up yaptırması önerilir. Risk grubunda olanlar 30 yaşından itibaren taramaya katılabilmektedir. Özellikle kanserde erken tanı hayatidir.
Check-Up Neden Yapılır?
Check-up, kişilerin sağlığındaki değişimleri ve riskleri farkedebilmek, dolayısıyla tedavi başarısını artırmak için oldukça önemlidir. Sağlık taramaların sıklığı kişilerin risk faktörleri, genetik yatkınlığı ve yaşadığı semptomlara göre kişiye özel şekillendirilir.
Check-Up Neleri Kapsar?
-
Radyolojik tetkiler; akciğer grafisi, alt ve üst abdomen USG, mamografi, Meme USG, kemik dansitometri, tomografi, PSA testi
-
Kardiyolojik tetkikler; EKG, eforlu EKG, holter, eko
-
Kan tetkikleri; Tam kan sayımı (hemogram)- SGOT, SGPT, ALP, albumin, GGT, CRP, keratin, üre, ürik asit, glikoz, HbA1C testi, kolesterol, HDL, LDL, Trigliserid, potasyum, TSH, sedim, serolojik testler, kan vitamin ve mineral profili
-
İdrar tetkikleri; tam idrar biyokimyası
-
Vaginal kültür; PAP smear, HPV testi
-
Gaita (dışkı) tetkiki: gaitada gizli kan
-
Yaş ve risk gruplarına göre; kolonoskopi, endoskopi
-
Özel durumlar; geriatri, çocuk, ergen, genetik danışmanlık, onkoloji, diş, psikiyatri, genel cerrahi vb
Check-Up Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
-
Önceki test ve sağlık raporlarını yanınızda getiriniz.
-
İşlemden 12 saat öncesinden aç olmanız (su dahil) gereklidir.
-
İşleme gelmeden bir gün once hafif yiyecekler tüketilmelidir.
-
Kadınların menstrüasyon döneminde iken check-up yaptırması uygun değildir.
-
Herhangi bir bitkisel ürün veya vitamin takviyesi alınıyorsa bildirilmesi gerekir.
-
Akut bir enfeksiyon (ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı vb) bulgularınız varsa check-up işlemlerinin ertelenmesi gerekir.
-
İşlem öncesinde (en az 3 gün) alkol tüketmeyiniz.
-
Hastaneye gelirken rahat kiyafetler ve ayakkabı tercih edilmesi, yedek çamaşır ve havlu bulundurulması önerilir.
Check-Up Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
-
Birka saat süren işlemler hastanedeki check-up danışmanı eşliğinde yapılır. Bu süreçte ihtiyaç duyulan her konuda danışmanlık alınabilir.
-
Tüm yaşam bulguları takip edilir.
-
Kan ve idrar örneği alınır.
-
Farklı branşlar ile hasta görüşmesi sağlanıarak hastanın soruları yanıtlanır ve gerekli bilgilendirmeler yapılır. Detaylı bir şekilde hasta ve aile öyküsü değerlendirilir. İlgili uzmanlar tarafından hasta muayenesi sonucunda gerekli ek tetkikler (kardiyoloji, göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz, göz, dermatoloji, nöroloji, üroloji kadın doğum, jinekoloji ve dahiliye) istenir.
-
Tetkik aralarında dinlenmeniz için ortam sağlanır.
Check-Up Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Birkaç saat içinde hastanın check-up raporu düzenlenir ve hastaya gerekli bilgilendirmeler ve yönlendirmeler yapılır. Bazı patoloji ve tomografi sonuçlarının hazırlanması zaman alabilir. Tüm sonuçlar alındıktan sonra nihai rapor hazırlanır. Elde edilen sonuçlara göre check-up sıklığı, bazı tedavi yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilebilir.
Check-Up Fiyatları Ne Kadar?
Check-up taramalarında kullanılan yöntemlere göre ve ek tetkiklere göre fiyat aralıkları değişebilmektedir.