Protez Nedir?
Kaybedilen dişin yerine uygulanan bu yöntem, kişiye özel olarak üretilmektedir. Uygulanan işlemde amaç doğal görünümü yakalamak ve estetik görünüm elde etmektir.
Aynı zamanda kolay kullanım özelliğine sahip olması da gerekmektedir. Protez yönteminde hastanın sağlam olan dişlerinin korunması ön plandadır. Diş protezinin doğal görünebilmesi için diğer dişlerine uygun tonlar tercih edilir. Böylelikle estetik bir görünüm ve estetik bir gülüş elde edilir.
Protez Çeşitleri Nelerdir?
Sabit Diş Protezi
Sabit diş protezleri, ağız içerisine yapıştırılarak uygulanan bir yöntem olduğu için hastanın kendi isteği üzerine çıkarılamaz. Sabit uygulamanın diş kaybı az olan insanlara uygulandığı bilinmektedir. Üstelik bu yöntemde hastanın kendi dişi kullanılarak protez üretilmektedir.
Öncelikle var olan diş kesilerek ve törpülenerek küçültülmektedir. Daha sonra ise hastanın var olan dişi kaplanmaktadır ve protez monte uygulanmaktadır. 10 gün süren bir yöntemdir ve hastanın birkaç kez hekime gitmesi gerekmektedir. Sabit olan protezlerde çiğnemenin daha rahat olduğu gözlemlenmektedir. Ayrıca kişinin konuşmasına ve dışarıdan görünümüne olumlu bir katkı sağlamaktadır.
Zirkonyum, sabit diş protezi içerisinde yer almaktadır. Bu kaplama yönteminde estetik ve sağlamlık ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte istenilen tonda ve ışık geçirgenliğinde üretilebilmektedir. Mine kaybı olan dişlere ve ortodontik yöntemin uygulanamadığı kişilere uygulanabilmektedir.Laminate ise dişin ön tarafına uygulanan ve çok ince olan kaplamalardır. Sadece ön yüze uygulanmaktadır ve renk farklılıklarının giderilmesini sağlamaktadır. Eğer mevcut bir boşluk varsa kapatılmasına da neden olmaktadır.
Hareketli Diş Protezi
Hareketli diş protezi, hastalar tarafından takılıp çıkarılabilmektedir. Doğal dişler olmasına rağmen sabit protez için yeterli destek bulunamadığında tercih edilmektedir.Dört farklı çeşidinin olduğu bilinmektedir. Bunlar şu şekildedir:
-
Total Protezler: Eğer hastanın ağzında hiç diş bulunmuyor ise bu yönteme başvurulmaktadır. Alt ve üst çene ayrı ayrı uygulanmaktadır. Bununla birlikte var olan kemik yapısı ile desteklenmektedir. Halk arasında takma diş olarak da tanımlanan yöntemdir. Bir hastanın bu protezlere alışması ise birkaç hafta sürebilmektedir.
-
Parsiyel Protezler: Bir diğer ismi kancalı diş protezi olarak bilinmektedir. Total protezde olduğu gibi hastanın kendisi tarafından takılıp çıkarılabilmektedir. Diş telleri ile mevcut dişlere tutturulmaktadır.
- İmmediat Protezler: Kalıcı protezler takılana kadar kullanılan geçici protezler olarak kullanılmaktadır. Kullanım amacı tamamen estetik amaçlıdır.
-
İmplant Üstü Protezler: Diş kökü görevi gören implantın üzerine protez yerleştirilmektedir. Burada uygulanan implant, protezin sağlam bir şekilde tutunmasını sağlamaktadır. Hastanın çiğneme işlevini ve konuşma işlevini arttırmaktadır.
Protez Fiyatları
İzmir, Türkiye protez fiyatları protez çeşitlerine göre değişebilir. Aklınıza takılan soruları cevaplandırmak için bizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.