Diyabet Cerrahisi

Diyabet Cerrahisi Nedir?

Tip 2 diyabet ve obesitenin kontrolü için uygulanan bu işleme metabolik cerrahi de denilmektedir. Bu cerrahide ince barsağın başı ile sonu arasında yer değiştirme yapılır. Besinlerin orta barsağa yönlendirilme sebebi, buradan salgılanan hormonların etkisi ile pankreasdan ünsülin salınımı artırmak ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olmaktır.

Diyabet Cerrahisi Neden Gereklidir?

  • Tip 2 diabet genelde 40 yaşından sonra ortaya çıkan ve sık rastlanan bir hastalıktır. Tip 2 diyabet hastalarında Tip 1’e göre insülin üretilebilmektedir. Ancak pek çok farklı nedenden dolayı bu insülin kullanılamamaktadır. Bunun sonucunda kan şekeri yükselmektedir. Sürekli yüksek olan kan şekeri başta kalp hastalığı olmak üzere, böbrek hastalığı, görme bozukluğu, sinir hasarı, ampütasyon ve felç gibi pek çok farklı sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

  • Ciddi metabolik sorunların ortaya çıkmasına neden olan bu durumun ameliyat ile düzeltilmesi hedeflenmektedir. 

  • Klasik yöntemlerin uygulanması ile birlikte iyileşme gerçekleşmiyorsa metabolik cerrahi yöntemine başvurulmaktadır. Böylelikle hastalar, hem fazla kilolarından hem de şeker hastalığı ve beraberinde getirdiği sorunlardan kurtulmaktadır.

Diyabet Cerrahisi Nasıl Yapılır?

  • Hastanın durumuna göre farklı yöntemlere başvurulabilir. Ameliyattan önce hastaya uygulanan muayene ile birlikte hangi yöntemin uygulanması gerektiğine karar verilir.

  • Diyabet cerrahisi 3 farklı yöntem ile uygulanmaktadır:

​​​1. Transit bipartisyon: Bu yöntemde ilk olarak klasik tüp mide ameliyatı ile mide hacmi küçültülmektedir. Diğer aşamada ince barsağın alt kısmı midenin alt kısmına bağlanarak besinlerin iki farklı bağırsak yolundan geçmesi sağlanmaktadır. Bu süreç gıdaların geçiş ve emilimin hızını artarak tokluk hormonu daha erken salgılanmış ve kan şekeri kontrol edilmiş olur.

2. SADI-S: Operasyonun ilk adımında tüp mide ameliyatı uygulanmaktadır. Ancak klasik tip mide ameliyatına oranla mide hacmi daha geniştir. Ardından ince bağırsağın son 250 cm’lik kısmı midenin çıkış kısmına bağlanır. Bu sayede gıdaların emilimi sınırlandırılarak kan şekeri kontrolü sağlanır.

3. İleal interpozisyon: İleum adı verilen ince bağırsağın son kısmının cerrahi olarak taşınması işlemdir. Bu işlemin beraberinde açlık hormonu salgılayan midenin fundus kısmı da çıkarılır. Böylelikle açlık hissi baskılanarak yiyecek miktarı sınırlandırılmış ve kan şekeri kontrolü sağlanmış olur.

 

Diyabet Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?

  • Vücut kitle indeksinin 30 ve üzerinde olması gereklidir.

  • Tip 2 diyabet sorununu yaşayan ve organları hasar görmeye başlayan kişilere uygulanmaktadır. Fakat Tip 2 diyabeti olan herkese de uygulanmamaktadır. Diyet yapmasına, ilaç tedavilerinin uygulanmasına rağmen hastalık iyileşmiyorsa ameliyat için uygun görülmektedir.

  • Ameliyata alınma kriteri için önemli olan diğer bir nokta da pankreas insülin rezervinin korunmuş olmasıdır. Rezervlerin kontrolü ile ameliyatın yapılıp yapılmayacağına karar verilmektedir.

Diyabet Cerrahisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Hasta ameliyat birkaç saat sonra yürümeye başlar.

  • Dikişlerin aldırılmasına gerek yoktur, çünkü dikişler kendiliğinden erimektedir.

  • Alkollü içeceklerden 6 ay uzak durulmalıdır.

  • İlk 3 ay gaz yapan besinlerden kaçınılması önerilmektedir.

  • Önerilen beslenme programı titizlikle uygulanmalıdır.

  • Çay ve kahve ameliyattan 1 ay sonra tüketilmeye başlanır.

  • Ameliyatta sonrası ikinci gün posasız berrak sıvı tüketilir. 3. Gün -2 hafta yumuşak sıvı gıdalar, 2 haftadan sonra 1 aya kadar püre, 1 ay tamamlandıktan sora normal katı gıdaya geçilebilir, ancak bu durum yine kontrol altında tutulmalıdır. Uzun vadede kilo alımına engel olur.

Diyabet Cerrahisi Fiyatları

  • İzmir, Türkiye diyabet cerrahisi fiyatları hastanın tıbbi durumuna ve tedavi yöntemine göre belirlenmektedir. Diyabet cerrahisi hakkında detaylı bilgi almak ve uygun olup olmadığınızı öğrenmek için hemen bizi arayın.

Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yutulabilir-mide-balonu
Yutulabilir Mide Balonu

Hastanın midesinde yer kaplayan bu balon gıda alımının kısıtlanmasını ve kişinin kend…

Devamını Oku
mide-botoksu
Mide Botoksu

Kilo verme yöntemlerinden biri olarak uygulanan mide botoksu, ağız yoluyla endoskopik…

Devamını Oku
mide-bypass
Mide Bypass

Mide bypass, tüp mide ameliyatından sonra ikinci en popüler bariatrik cerrahi yönteml…

Devamını Oku

RANDEVU ALIN

Konu seçiniz