Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, farklı nedenlerden dolayı iltihaplanan ya da mikroorganizmaların yerleşmesi ile birlikte enfeksiyon gelişen canlı diş dokusunun çıkartılması, kanal boşluğunun temizlenmesi ve doldurulması işlemidir. Temizleme, şekillendirme ve doldurma işlemlerinin tamamına kanal tedavisi denilmektedir.
Çürük ya da farklı travmalardan dolayı diş kökünün etkilendiği durumlarda da uygulanmaktadır. Burada diş kaybının önlenmesi hedeflenmektedir. Dişin normal fonksiyonları yerine getirilmekte ve çene kemiğinin aktif kalması hedeflenmektedir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu tedavinin gerekip gerekmediğine detaylı bir muayene yapılarak karar verilmektedir. Fiziksel muayene sonrasında yapılan görüntülemeler ile tedavi planı hazırlanmaktadır.
Diş 3 adet ana tabakadan oluşmaktadır. Dişin dış kısmında mine ve dentin tabakası bulunmaktadır. İç kısımda ise dişin beslenmesini sağlamakta olan damarlar ve sinirlerin olduğu canlı pulpa tabakası bulunmaktadır. Eğer diş çürüğü bütün tabakaları açıp pulpa kısmına inerse dişte enfeksiyon oluşumu gerçekleşmektedir. Bu da sinirlerin ölmesine neden olmaktadır. Hastanın dişini kaybetmesi o bölgenin aktifliğini yitirmesi ve çene kemiğinin erimesine yol açmaktadır. Böyle bir durumda hasta hem psikolojik hem de fiziksel anlamda olumsuz etkilenmektedir. Bu işlemle hasarlı bölge tedavi edilerek daha işlevsel bir hale getirilmektedir. Sonuç olarak hastanın hayat kalitesi yükseltilmektedir. Tedavinin süresi ise dişin durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Enfeksiyon tedavi edilene kadar geçici dolgular kullanılmaktadır.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı
Kanal tedavisi ağrılı bir işlem olarak düşünülmektedir. Ancak bu tedavi aslında bir dolgu işlemi ile aynı oranda ağrıya sahiptir. Bazı insanların ağrı eşiği oldukça düşük olduğundan dolayı daha fazla ağrı çekebilmektedirler. İşlem esnasında hissedilen ağrı hastadan hastaya değişmektedir ancak genel anlamda ağrı hissedilmemektedir.
Kanal tedavisi sonrası ağrı kesici ilaçla kullanılarak oluşan ağrı hafifletilebilmektedir. İşlemden sonra birkaç gün bölgede hassasiyet olabilmektedir. Hastaların büyük bir kısmında ertesi gün bölge iyileşmektedir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilecekler?
-
Tedavi tek seansta bitmemiş ise tedavi tamamlanana kadar dişin kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir.
-
Kanal tedavisi bittikten sonra 2 saat boyunca hiçbir şey yenilmemesi gerekmektedir.
-
Birkaç gün boyunca hassasiyet olabileceğinden dolayı aşırı sıcak ve aşırı soğuk besinlerin tüketilmemesi gerekmektedir.
-
Ağız bakımına önem verilmesi gerekmektedir.
-
Düzenli kontrollere gidilmesi gerekmektedir.
Kanal Tedavisi Fiyatları
İzmir, Türkiye kanal tedavisi fiyatları hastaya uygulanacak işlemin durumuna göre değişim göstermektedir.