Rinoplasti Ameliyatı

Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti, burnun fonksiyonel ve estetik açıdan daha uygun hale getirilmesi amacı ile uygulanan bir ameliyat yöntemidir. Burun estetiği ameliyatı olarak da bilinen rinoplasti, son yıllarda birçok kişi tarafından uygulanmaktadır.

Rinoplasti Nasıl Yapılır?

Oldukça sık uygulanan bu işlemde deri tabakası, kıkırdak ve kemiklerin yapısı değiştirilmekte ve şekil bozuklukları giderilerek yeniden yapılandırılmaktadır.

Rinoplasti Çeşitleri Nelerdir?

Rinoplasti hem kapalı olarak hem de açık ameliyat olarak yapılabilmektedir. Bunlar arasında revizyon, tamponsuz ve kesisiz vb. işlemler de yer almaktadır. İşlemler ortalama 2 saat sürmektedir.

Kapalı Rinoplasti; Bu yöntemde genel anestezi altında bütün kesimler burun içerisinden uygulanmaktadır ve dikiş izi olmamaktadır. Son dönemlerde oldukça sık tercih edilen bu yöntem cildin ve yumuşak dokunun çok daha az hasar görmesini sağlar.

Açık Rinoplasti; Bu yöntemde genel anestezi altında burunda küçük bir kesi açılmakta ve işlem bu kesiden gerçekleştirilmektedir. Hangi tekniğin uygulanacağı hastanın isteklerine ve uygulanacak işlemin durumuna göre şekillenmektedir.

Revizyon Rinoplasti; Bu yöntemde daha önce burun estetiği ameliyatından kalan bazı olumsuz durumları gidermek amacıyla uygulanmaktadır. Her hastanın rinoplasti ameliyatında kusursuz bir sonuç elde edilmeyebilmektedir. Ameliyat olan kişilerin yaklaşık %5 veya %15’ inde revizyona gerek duyulmaktadır. Revizyon ameliyatı minör ve majör olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Minör revizyonda daha küçük ve belirgin olmayan hatalar bulunmaktadır. Bunlar ise 30 veya 40 dakikalık bir operasyon ile giderilebilmektedir. Fakat majör revizyon belirgin olan şekil bozukluklarına uygulanmaktadır. Bir önceki ameliyattan dolayı oluşan bozulmaların giderilmesi 3 saat ile 6 saat arasında düzeltilebilmektedir.

Tamponsuz Rinoplasti; Bu yöntemde burun içi zımbazı ismi verilen özel bir alet kullanılmaktadır. Diğer burun ameliyatlarında kullanılan tampon kullanılmadığından dolayı tamponsuz rinoplasti ismi ile tanımlanmaktadır. Bu işlemde hastanın burnu tıkalı olmadığından dolayı oldukça rahat bir şekilde nefes alabilmektedir. Ek bir temizlik yapılmasına gerek kalmamaktadır. Operasyondan sonra dikiş aldırmaya gerek yoktur çünkü dikişler ortalama 10 gün sonra kendiliğinden erimektedir.

Burun Ucu Rinoplasti; Bu yöntemde için kapalı ameliyat tekniği kullanılmaktadır. Hastanın burun deliklerinin içerisinden müdahale yapılmaktadır. İşlem ile birlikte hastanın burun ucu şekillendirilmekte ve daha estetik bir hale getirilmektedir. Aşırı sivri ya da geniş burun ucuna sahip olan kişilere uygulanabilmektedir.

Rinoplasti Kimlere Uygulanır?

Bu işlem burunda oluşan asimetri, deviasyon, deformasyon, yaralanmalar sonucunda uygulanabilmektedir. Doğuştan var olan sorunlar (kemer görünümü, düşük burun vb) da bu estetik yöntemi ile giderilebilmektedir. Ayrıca, sinüzit, solunum güçlüğü ve burun eti gibi durumlarda da uygulanabilen bir yöntemdir. Bazı kişiler burnundan memnun olmadığı için tamamen estetik amaçlı da bu işleme başvurabilmektedir. Burun estetiği işlemi bayanlarda 16, erkeklerde 18 yaşından sonra yapılabilmektedir.

Rinoplasti Avantajları Nelerdir?

  • Hastanın kendine olan güveni artmaktadır.
  • Burunda bulunan şekil bozuklukları giderilmekte ve daha estetik bir görünüm elde edilmektedir.
  • Kemik ve kıkırdak eğriliklerinin neden olduğu solunum problemleri giderilmektedir.
  • Horlama sorununun önüne geçilmesi sağlanmaktadır.
  • Kapalı yöntemde herhangi bir iz kalmamaktadır.
  • Doğal ve hoş bir görünüm elde edilmesine olanak sağlanmaktadır.

Rinoplasti Öncesi Hazırlık

Detaylı bir fizik muayene ve tetkiklerinden ardından burnun fotoğrafları çekilerek bilgisayar yardımı ile yapılabilecek müdahale türleri ve olası sonuçları çok boyutlu resimlerle hastaya gösterilebilir. Hasta beklentileri ve yapılan tüm değerlendirmelerin sonucunda hasta için en uygun işleme karar verilir.

Ameliyatta önce hastanın başka hastalıklardan dolayı kullandığı ilaçlar varsa bunların ne olduğu incelenmektedir. İlaçların oluşturabileceği olumsuz bir etkinin olup olmadığına bakılmaktadır. Bu sayede daha güvenli bir ameliyat gerçekleştirilmektedir. Özellikle hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa ameliyattan iki hafta önce kullandığı bu ilaçları bırakmalıdır. Çünkü kullandığı ilaçlar işlem sırası ve sonrasında kanamayı arttırabilir. Yalnızca cerrah tarafından izin verilen ilaçları kullanabilmektedir. Aynı zamanda doğal bitkisel ilaçlardan ve takviye ürünlerden de uzak durulması gerekmektedir.

Uçuk, üst solunum yolu enfeksiyonu varsa ameliyat öncesi tedavisi yapılmalıdır.

Hasta sigara kullanıyorsa iyileşme sürecini olumsuz etkileyeceği ve enfeksiyon riskini artıracağı için ameliyatın en az 2 hafta öncesinde sigarayı bırakması gerekmektedir.

Rinoplasti ameliyatı öncesi hastanın 8 saat boyunca hiçbir şey yememesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise bulantı ve kusma gibi durumların oluşmasına engel olmaktır.

Rinoplasti Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rinoplasti sonrası iç pansumanlar birkaç gün yerinde kalmaktadır. İşlemden 6-8 saat sonra burundan az miktarda kanlı bir akıntı gelebilir.

İlk günlerde hastanın göz çevresinde morluklar ve şişlikler olabilir. 1 hafta-10 gün içerisinde iyileşir. Kanamanın azalması ve şişlik oluşmaması için hastanın yarı oturur pozisyonda yatması gerekmektedir.

Ameliyattan sonra çıkarılan pansumanlardan sonra içeride biriken mukus dışarı akabilmektedir. Bundan dolayı emici bir göreve sahip olan gazlı bez de yerleştirilmektedir. Burundaki tampon genelde iki-üç gün içerisinde çıkarılır. İşlemlerde çıkarmaya gerek olmayan ucunda hava kanalı olan silikon veya eriyen yeni nesil konforlu tamponlar da kullanılabilmektedir. Ya da tampon kullanılmayan yöntemler de uygulanabilir.

Doktor tarafından önerildiyse buz uygulaması yapılabilir.

Ameliyattan 48 saat sonra duş alınabilmektedir. Fakat su kesinlikle çok soğuk ya da çok sıcak olmamalıdır. Şampuan veya sabun kullanımı, burun bölgesine değmediği sürece sorun oluşturmamaktadır.

İşlem sonrasında hastanın koku hissiyatında azalma olabilmektedir fakat bu durum bir süre sonra düzelmektedir. İlk 3 ay tıkanıklık ve nefes alma problemlerinin yaşanması doğaldır.

Hastanın hapşırması burnuna zarar vermemektedir. Ancak kanama oluşmasına neden olabilmektedir. Önden düğmeli rahat giysiler tercih edilmelidir.

1 hafta sonra günlük yaşama dönebilirsiniz. Burnun içindeki dikişlerin iyileşmesi ve ödemin azalması 3-4 haftayı bulabilir. Spor yapıyor iseniz bir süre efor gerektiren egzersizlere ara vermeniz önerilmektedir.

Kabızlığın önlenmesi için özellikle ilk günler sıvı ve yumuşak gıdalar tercih edilmelidir. Dişleri yumuşak hareketlerle fırçalamak gereklidir.

Doktorunuzun önerdiği şekilde yapılacak olan burun masajı doku iyileşmesine yardımcı olabilir.

Kabız olmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü hasta kabız olursa kendini zorlamak ve ıkınmak durumunda kalmaktadır. Bundan dolayı lifli besinlere ağırlık vermesi önerilmektedir.

Ameliyattan sonra en az bir ay direkt güneş ışınlarından korunmak gereklidir. Mutlaka güneş kremi kullanması, hamam, sauna gibi mekanlara gidilmemesi gerekmektedir. 1-3 ay süre ile gözlük kullanımından kaçınılmalıdır.

İşlemden sonrasında sigaraya bir süre ara vermesi iyileşmenin hızlandırılması açısından önemlidir.

İlk dönemlerde çevre tarafından yapılan yorumların dikkate alınmaması önerilmektedir. Uygulanması gereken unsurlar yapıldığında ve düzenli kontroller gerçekleştirildiğinde herhangi bir sorun meydana gelmemektedir. 6-12 ay içinde şişlikler inmiş ve burnun şekli daha net bir şekilde belirginleşecektir.

Rinoplasti Fiyatları

İzmir, Türkiye rinoplasti fiyatları hastaya uygulanacak ameliyatın yöntemlerine göre değişim göstermektedir. Detaylı bilgi sahibi olmak ve muayene olmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cene-dolgusu-jawline
Çene Dolgusu (Jawline)

Jawline, estetik ameliyat yaptırmak istemeyen ancak estetik bir görünüme kavuşmak ist…

Devamını Oku
yuz-germe-ritidektomi
Yüz Germe (Ritidektomi)

Yüz germe, hem kadınlar hem de erkekler arasında sık tercih edilen yöntemlerden birid…

Devamını Oku
boyun-germe
Boyun Germe

Boyun germe ile boyunda bulunan sarkmalara müdahale edilmektedir. Burada bulunan sark…

Devamını Oku

RANDEVU ALIN

Konu seçiniz