Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?
Bu ameliyat safra kesesinin laparoskopik yöntem (kapalı) ile alınması işlemidir.
Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatının Avantajları?
Ameliyat izinin belirsiz olması nedeniyle estetik kaygı oluşturmaz. Ayrıca, ameliyat ağrılarının daha az olması, hastanede yatış süresi ve iyileşme hızının daha kısa olması diğer avantajları arasında yer almaktadır. Bu nedenlerle zorunlu olmadığı sürece artık hastaya açık yöntem uygulanmamaktadır.
Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?
Taş oluşumu safra kesesi, pankreas iltihaplanması, tıkanma sarılığı gibi başka hastalıkların oluşumuna yol açabilen bir durumdur. Özellikle obezite sorunu yaşayanlar, hızlı kilo alıp verenler, diabet hastaları, östrojen kullananlar, genetik yatkınlığı olanlar, çok doğum yapanlar ve kolesterol ilacı kullanan kişilerde bu durum daha sık rastlanılmaktadır.
Safra kesesinde ortaya çıkan hastalıkların oluşturduğu bazı belirtileri şunlardır:
- Ateş
- Sırt ağrısı
- İshal
- Aniden ortaya çıkan ve hızlanan karnın üst kısmında ağrı
- İdrar renginde koyulaşma
- Açık renkli dışkı
- Sağ omuzda ağrı
- Bulantı ve kusma
- Aşırı gaz oluşumu, şişkinlik, hazımsızlık ve gaz sancısı
Bu ve buna benzer belirtiler oluştuğunda mutlaka muayene olunması gerekmektedir. Böylelikle hastalık erkenden fark edilmekte ve erkenden tedaviye başlanmaktadır.
Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İlk olarak hasta muayene edilir ve uygun görülürse ameliyata karar verilir. Kapalı yöntem ile uygulandığından dolayı hastanın karnına 1 cm’lik birkaç ufak kesi açılır. Bu kesiden bölgeyi daha iyi görebilmek için hastanın karnı gaz ile şişirilir. Diğer kesiden ucunda kamerası olan ince tüp şeklindeki laparokopik aletler yerleştirilir. Böylelikle tüm işlemler televizyon ekranı üzerinden izlenerek uygulanabilmektedir.
Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler?
Ameliyattan bir gün sonra hasta taburcu edilmektedir. Başka kronik hastalıkları olan hastaların hastanede kalış süresi birkaç gün uzayabilmektedir. İşlemden ortalama 4 saat sonra hasta yürütülmektedir. İlk gün sıvı beslenme ile başlanır, ertesi gün katı yiyeceklere geçilebilir. Az ve sık beslenmelidir. Ağrı kesicilerle ağrı kontrolü sağlanmaktadır. Aşırı yağlı, baharatlı, asitli ve gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Alkol, sigara ve kahve kullanımından uzak durulmalıdır. Genelde eriyen dikişler kullanılır. 1 ay sonra sportif aktivitelere başlanabilir.
Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Fiyatları?
İzmir, Türkiye safra kesesi ameliyatı fiyatları hastanın durumuna göre değişim göstermektedir. Siz de safra kesesi ile alakalı sorunlar yaşıyorsanız ameliyat ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.